psychiatrie in het kraambed

Als de roze wolk schuilgaat achter een donkere wolk. 

Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat ernstige psychische problemen tijdens de zwangerschap en in het kraambed niet alleen het functioneren van de (aanstaande) moeder beperken, maar ook de ontwikkeling van het (ongeboren) kind ongunstig kunnen beïnvloeden. Aan de andere kant is er ook steeds meer bekend over effectieve behandelingen bij de (aanstaande) moeder en het mogelijk bedreigde kind.

De zwangerschap en kraamtijd zijn een periode van geluk en plezier. Toch zijn er vrouwen die niet kunnen genieten van deze periode. Ze zijn angstig, verdrietig of zelfs in de war.
Psychiatrische problematiek rondom de zwangerschap wordt vaak niet herkend. Stemmingswisselingen, prikkelbaar zijn, slaapproblemen en hoofdpijn worden al snel afgeschreven als zwangerschapskwaaltjes. Weet jij hoe je onderscheid maakt tussen reguliere zwangerschapskwaaltjes en symptomen van psychiatrische problematiek? Wat de risicofactoren zijn voor de ontwikkeling van psychiatrische problematiek? En welke behandelmogelijkheden er zijn als het kindje eenmaal geboren is?

Ongeveer twee op de tien zwangere vrouwen en kraamvrouwen heeft psychische klachten zoals angst, depressie, paniekstoornis, posttraumatisch stresssyndroom of psychose. Deze training is bedoeld voor allen die vanuit verloskunde, kraamzorg of psychiatrie betrokken zijn bij of interesse hebben in de zorg voor kwetsbare zwangeren met psychiatrische problematiek.

Leer psychiatrische problematiek tijdig te herkennen en adequaat te handelen!

ONZE geboortezorgOPLEIDINGEN HEBBEN EEN ACCREDITATIE BIJ HET KCKZ

(ONAFHANKELIJKE ACCREDITATIECOMMISSIE VERBONDEN AAN HET KENNISCENTRUM KRAAMZORG)

Inhoud van de training:

Tijdens de training psychiatrie in het kraambed krijg je informatie over de achtergronden van de meest voorkomende psychische aandoeningen binnen de geboortezorg.

De training volgen op locatie: twee studiedagen van 7 uur of vier dagdelen van 3,5 uur.
De training volgen als E-learning in je eigen tijd: 10 modules verdeeld over 6 weken. Studie-uren ongeveer 5 uur per week. 

De accreditatie bij het KCKZ = 14 punten

 

Training met theoretische verdiepingsthema’s o.a.: 

 • Hoe werkt en hoe is de psychiatrische zorg samengesteld?
 • Psychiatrische aandoeningen; o.a.: schizofrenie, wanen, hallucinaties, depressie, persoonlijkheidsstoornissen, angst, dwangstoornissen, postpartum-depressie en -psychose, babyblues.
 • Verschillen en kenmerken van PPD en PPP.
 • Medicijngebruik tijdens zwangerschap en kraambed.
 • Signaleren, overleg en overdracht.
 • Inzicht in eigen attitude.
 • Houding en attitude t.a.v. ‘de psychiatrische patiënt’ in de kraamzorg.
 • Eigen sterke en minder sterke kanten kunnen benoemen in de communicatie met de psychiatrische patiënt.
 • Interventies in de zorg voor de psychiatrische patiënt.

Na het volgen van deze training kan je: 

 • extra begeleiding geven aan een kraamvrouw met depressieve klachten, die tijdens hun zwangerschap of in het verleden SSRI hebben gebruikt.
 • de kraamvrouw voorzien van de juiste zorg en adviezen.
 • de aanvullende zorg voor kraamvrouw en pasgeborene toelichten en onderbouwen.
 • Je hebt kennis van de specifieke observaties bij de pasgeborene en kan deze toepassen.
 • op de juiste wijze overleggen en overdragen aan verloskundige of andere zorgverleners.

Je hebt meer kennis over de meest voorkomende psychiatrische aandoeningen en je kan deelnemen aan de vervolgmodules van de opleiding tot kraamspecialist of kraamcoach.

 


Deze training online volgen?

Meld je nu aan!


Deze training op locatie volgen?

Meld je nu aan!

Voor Wie:

Voor allen die vanuit verloskunde, kraamzorg of psychiatrie betrokken zijn bij of interesse hebben in de zorg voor kwetsbare zwangeren met psychiatrische problematiek.

Ben jij klaar voor de toekomst?

Het vak kraamverzorgende verandert en wij van Handle with Care denken graag met jou mee hoe jij je kunt voorbereiden op deze veranderingen!

Download onze test en ontdek of jij klaar bent voor de toekomst!

Pin It on Pinterest

Shares
Share This