Zwangerschap en bevalling zijn wereldwijd ingrijpende gebeurtenissen in het leven van vrouwen en hun families. Gebeurtenissen die intense kwetsbaarheid vertegenwoordigen, maar ook een belangrijk moment, met diepe persoonlijke en culturele betekenis voor een vrouw en haar familie.

In deze blog wil ik het hebben over verschillende aspecten die spelen bij de zorg voor zwangere, barende en kraamvrouwen. Door positieve ervaringen met geboortezorg, kan een vrouw kracht, vertrouwen en zelfrespect opbouwen en comfort ervaren. Door negatieve ervaringen kan een vrouw blijvende schade ondervinden door emotionele trauma’s die zijn toegebracht.

 

 “Veilig moederschap”

“Veilig moederschap” gaat meestal over fysieke veiligheid.  Maar ook respect voor autonomie, waardigheid, gevoelens, keuzes en voorkeuren van vrouwen spelen een belangrijke rol tijdens kraamzorg.

Vrouwen herinneren zich hun zwangerschap, bevalling en kraamtijd hun leven lang en delen deze ervaringen met andere vrouwen. Positieve of negatieve ervaringen in de geboortezorg dragen bij aan een klimaat van vertrouwen of twijfel.

 

Het ontstaan van een geboortetrauma

Vaak wordt gedacht dat alleen een onverwachte medisch situatie wordt beschouwd als een traumatische gebeurtenis. Noodsituaties gebeuren, en kunnen (vaak) niet worden voorkomen. Maar traumatische bevallingen ontstaan meestal niet door onverwachte gebeurtenissen, maar door de manier waarop een gebeurtenis wordt gevoeld en ervaren. En juist de ingrepen die artsen zien als gewoon en routine, worden door cliënten vaak als traumatisch ervaren.

In feite zijn de sterkste voorspellers van de ontwikkeling van een geboortetrauma het negatieve contact met zorgverleners, in het bijzonder een gebrek aan ondersteuning (Harris, 2012).

 

Groeiend bewijs van disrespect en misbruik 

Stel je de lieve, persoonlijke zorg voor die je zou verwachten in de geboortezorg. Zorg die zich kenmerkt door zorgzaamheid, empathie, ondersteuning, vertrouwen, empowerment. Evenals zachte, respectvolle en effectieve communicatie over informatie en besluitvorming.

Helaas zijn er teveel vrouwen die de zorg niet zo ervaren. Tijdens interviews en gesprekken met ervaringsdeskundigen werden veel ervaringen beschreven van disrespect en misbruik bij vrouwen tijdens hun zwangerschap, bevalling en kraamzorg. Variërend van subtiel disrespect en vernedering tot geweld. Ze omvatten fysiek misbruik, niet-toegestemde klinische zorg, niet-vertrouwelijke zorg, niet-waardige zorg, verbale mishandeling, discriminatie, verlatenheid, verlating of weigering van zorg, en het wegnemen van faciliteiten.

Verzorging die respectloos en beledigend van aard is voor vrouwen vóór, tijdens en na de geboorte is verschrikkelijk en onbegrijpelijk vanwege de hoge waarde die de samenleving hecht aan het moederschap en omdat we de intense kwetsbaarheid van vrouwen kennen gedurende deze tijd.

Alle vrouwen die zwanger zijn of zijn bevallen hebben recht op respect, goede zorg, bescherming van hun autonomie en recht op zelfbeschikking. Daarom is speciale zorg nodig om de moeders en baby’s te beschermen. Net als voor vrouwen uit kwetsbare groepen, zoals jongeren, etnische minderheden, of vrouwen met een lichamelijke of geestelijke handicap of HIV. Disrespect en misbruik tijdens het moederschap en in de zorg is een schending van de fundamentele mensenrechten van vrouwen.

 

Wat een geboortetrauma specialist kan toevoegen

EFI-connected therapy is een nieuwe, effectieve vorm van gesprekstherapie. Deze therapie gaat ervan uit dat de manier waarop mensen hun verhaal vertellen bepaalt hoe ze in het leven staan. Door deze verhalen te analyseren en waar nodig bij te stellen door middel van herstelgesprekken, ontstaat ruimte voor nieuwe inzichten. Dit maakt EFI-connected therapy een uniek en uiterst werkzaam therapeutisch instrument.

Het herstelgesprek is een omgevingstherapie dat gebruik maakt van de flexibiliteit van het brein en zo gunstige veranderingen teweegbrengt in hersenfuncties. Het heeft als doel de gezondheid te herstellen en problemen te voorkomen vanuit je eigen lichaamskracht.

Onder begeleiding van een geboortetrauma specialist leert de cliënt op zoek te gaan naar de bron, anders naar een (traumatische) gebeurtenis te kijken en er een nieuw gevoel aan te geven waardoor blokkades worden opgeheven en contact wordt hersteld.

Het effect van het herstelgesprek is maximaal dankzij het benoemen en voelen van de alternatieve positieve ervaring.

EFI-connected therapy is ontwikkeld door HWC Opleidingen en Coaching. Wil jij ook geboortetrauma specialist worden? Of wil je een workshop volgen in EFI Connected Therapy? Neem contact met ons op.

 

Diana de Koning

Diana de Koning

CEO

Handle with Care Opleidingen is opgezet door Diana de Koning, afgestudeerd in de Pedagogische Wetenschappen en Klinische Kinder– en Jeugdpsychologie. Diana is CEO van Handle With Care Groep B.V. met de 2 grootste pijlers: geboortezorg en opleidingen.

Zoek jij professionele kraamzorg trainingen?

100% online of op locatie?

KCKZ geaccrediteerd!

Download nu onze opleidingsgids en lees alles over onze Opleidingen!

Pin It on Pinterest

Shares
Share This