Hoe gaat het met je? En met je team? Wat er om ons heen gebeurt door het COVID-19 virus is bizar en raakt ons allemaal privé en zakelijk. Ik denk dat de meesten van jullie nog precies weten waar ze waren op zondag 15 maart toen de persconferentie van Rutte en zijn team werd uitgezonden.

En nadat je de impact voor jezelf en je dierbaren een beetje verwerkt had, ben je vast ook na gaan denken over de impact die de ontwikkelingen hebben op je werk. Het werk van jou en je team op kantoor, en bovenal het werk van de geweldige kraamverzorgenden die elke dag op pad gaan om ouders een onvergetelijke kraamtijd te bezorgen. Onze helden waar we zo trots op zijn.

 

Kwaliteit

Er wordt vaak makkelijk gedacht over alle verantwoordelijkheden die je als eigenaar van een kraambureau draagt. Onder alle (moeilijke) omstandigheden moet je er toch iedere dag voor zorgen dat je gemotiveerde, goed geschoolde en blije kraamverzorgenden aan het bed van je cliënt hebt staan. Kraamverzorgenden die beschikken over kennis van zaken en die uitgerust zijn met al het gereedschap om goede kraamzorg te leveren. Je wilt graag dat jouw kraamverzorgenden net dat stukje meer bieden en dat zij je cliënt een opstap bieden naar hun ouderschap.

 

Bruggen slaan

Want ondertussen gaat het werk gewoon door. Ik schreef het al op social media; kinderen worden nog steeds geboren en goede kraamzorg is nog even belangrijk als het altijd al was. Sterker nog, er wordt al (misschien wat gekscherend) gespeculeerd over een geboortegolf die over een maand of 9 plaats zal vinden. En daar kan je grappen over maken, maar is je team er klaar voor? Kunnen zij ondanks alle Corona-maatregelen kwaliteit blijven leveren? Lukt het ze om hun werk goed uit te voeren?

Hoe het momenteel voelt op de werkvloer heeft Sabrina, één van onze helden van HWC Geboortezorg, voor ons opgeschreven. Haar verhaal lees je hieronder en geeft een inkijkje in haar ervaringen en die van haar collega’s.

 

Snel schakelen

Ook voor HWC Opleidingen kwamen de veranderingen onverwacht. Op maandag 16 maart ging een eerste groep van start met de net ontwikkelde Opleiding tot Kraamverzorgende. De klassikale versie. Na een crisisberaad en snel schakelen hebben we die opleiding voorlopig om kunnen zetten naar de online opleiding die gelukkig ook al klaarstond. Opgelost gelukkig, we kunnen met behulp van online technieken gewoon verder met deze groep nieuwe kraamverzorgenden in de dop.

 

Kwaliteit garanderen

Tegelijkertijd zochten we een oplossing voor bijscholing van kraamverzorgenden gedurende deze periode. Nu er voorlopig geen klassikale groepstrainingen kunnen worden gepland, moet bijscholing toch doorlopen. Naast de online trainingen die wij al aanboden, zijn we versneld aan de slag gegaan met online versies van alle trainingen die verplicht zijn voor registratie. Zodat kraamverzorgenden veilig vanuit huis, én op de momenten dat het hen uitkomt, kunnen leren en accreditatiepunten halen. Waarbij we natuurlijk ook beseffen dat deze manier van leren in deze tijd een gouden oplossing is, maar dat dit ook in de toekomst heel praktisch is. Op dit moment wordt er voortdurend hard aan gewerkt en er komt bijna wekelijks meer online.

 

Een dag aan het werk tijdens de Coronacrisis

kraamzorg tijdens Corona

Afgelopen week heb ik voor het eerst gewerkt sinds de maatregelen in verband met het Coronavirus.

Het begint al meteen bij binnenkomst, een rare start: geen hand geven en met een glimlach vertellen aan het kersverse gezin waarom dat is. Dan weten zij dat stukje van de maatregelen gelukkig al en hebben er alle begrip voor.

De rest van de week ziet er ook wel wat anders uit. Zo heb ik bij veel handelingen mijn handschoenen aangehad: de controles van moeder en kind, het schoonmaken, het bed verschonen. Ook heb ik telkens alle deurklinken en lichtschakelaars extra schoongemaakt. En ik heb natuurlijk veel, maar dan ook echt veel handen gewassen en desinfecterende handgel gebruikt.

Ik heb aan het gezin duidelijk uitgelegd dat ik vanaf een afstandje moest praten en uitleggen en dat ik zo nodig begeleiding moest geven met handschoenen aan. Het gezin was hier heel blij mee! Het was het tweede kindje voor dit gezin dus dat maakte het wel wat makkelijker! Zij gingen er heel goed mee om en waren hier zelf ook heel bewust mee bezig en hadden zelf ook maatregelen getroffen. Zo kwam er bijvoorbeeld geen visite binnen, alleen voor het raam even een groet om de kleine man te ontmoeten.

Ik vond het een aparte week en ik miste wel enigszins het contact. Het even makkelijk oppakken bij een huilende baby, of het oppakken en verzorgen van de peuter die er ook nog was. Ik snap alle maatregelen, maar hoop dat alles snel voorbij is en wij met zijn allen ons werk weer wat soepeler kunnen doen! 

Sabrina Vredeveld

 

Laten we ook in deze extreme omstandigheden achter onze kraamzorg blijven staan en volop gaan voor kwalitatieve zorg, voor iedereen in Nederland. Ik wens jullie sterkte in deze rare tijden en blijf vooral gezond!

Diana Bakker-de Koning
HWC Opleidingen

Neem gerust eens contact op voor een vrijblijvend oriënterend gesprek, of neem eens een kijkje op onze website.

 

 

Diana de Koning

Diana de Koning

CEO

Handle with Care Opleidingen is opgezet door Diana de Koning, afgestudeerd in de Pedagogische Wetenschappen en Klinische Kinder– en Jeugdpsychologie. Diana is CEO van Handle With Care Groep B.V. met de 2 grootste pijlers: geboortezorg en opleidingen.

Zoek jij professionele kraamzorg trainingen?

100% online of op locatie?

KCKZ geaccrediteerd!

Download nu onze opleidingsgids en lees alles over onze Opleidingen!

Pin It on Pinterest

Shares
Share This